Şuraya atla: kullan, ara

Örtüşmeler Primeri


WFM'de, bir bindirmedeki her olay geçmişe ait veride ya da gelecekte bir anormalliği—yani Etkileşim Hacmi (IV) ya da Ortalama İşleme Süresi'nde (AHT), dönemsel, hafta içi ya da gün içi normal trendlerden biri olmayan bir dalgalanmayı temsil eder. Eğer bu olaylar aynı tür anormalliğe işaret ederse, yani defalarca geçmişte olmuş veya gelecekte olabilecek türdense, o takdirde bu örtüşme olayları örtüşme grupları halinde düzenlenip, basitçe örtüşmeler diye adlandırılırlar. En yaygın örtüşme örnekleri reklam kampanyaları ve katalog dağıtımlarıdır.

Belirli bir örtüşmedeki olay tahmin aralığında yer aldığında, örtüşme tahmin verisini doğrudan etkiler.

Örtüşme Türleri

WFM'nin tahmin verisi üzerindeki etkilerini nasıl hesapladığına bakılırsa iki türlü örtüşme vardır:

  1. Bir Çarpımsal Örtüşme tahmini verinin her adımını belirli bir yüzde ile artırır ve azaltır. Bu yüzde olayın gücü ile çarpılan örtüşmenin etki dağılımına eşittir. Aralığa ait toplam etkilenir.

    Bu tür bir örtüşme, 7.6.1 sürümünden önce faktör olarak biliniyordu. Örtüşmenin kapsadığı tahmini verinin her adımı (günlük ve saatlik) belirli bir yüzde ile uyarlanır ve olay gücü ile çarpılır.
  2. Ağır Basan bir Örtüşme'de, bir olay aralığındaki mevcut yoğunluğun yeniden dağılımı sağlanır. Aralığa ait toplam değişmez. Yoğunluk bir olay adımından diğerine taşınabilir.

    Bu tip örtüşme faktörün çarpımsal örtüşme olarak adlandırıldığı 7.6.1. sürümünde tanıtılmıştı. Etkilenen dönemin tahmini toplamını tutmak için tasarlanmış olup, yerine, dönem içi yoğunluğun yeniden dağılımını ayarlar. Bu örtüşme türüne ait olaylar tahminin son adımı olarak uygulanırlar. Mevsimsel bileşenler (gün içi, günlük ve yıllık) ve çarpımsa örtüşmeler, geçersiz kılan bindirmeler hesaplanmadan önce uygulanır.

    Ağır basan cinsten örtüşmeler, yoğunluğun dağılımını her olay adımının (günlük veya saatlik) ağırlığına (veya yüzdesine) göre sağlarlar. Her olay adımının yoğunluğu öyle bir ayarlanır ki, olay adımı bütün olay dönemine ait toplamın payına düşen kısmını ağırlığına göre almış olur.

    Örneğin, ağır basan bir örtüşmenin 20, 30 ve 50 olan ayrı ayrı üç olay adımı olduğunu düşünelim. Eğer bütün aralığın tahmini toplamı 1.000 ise, o takdirde birinci olay adımı 200, ikincisi 300, üçüncüsü ise 500 olacaktır. Unutmayın ki, bu tür bir örtüşmenin etkisi hesaplanırken, olay adımının başlangıçtaki tahmini toplamı dikkate alınmaz. Dikkate alınanlar, örtüşmenin kendisince belirlenen olay adımının ağırlığı ve olay tarafından etkilenen bütün aralığın tahmini toplamıdır.

    Olay adımı (günlük ya da saatlik) hesaplandığında, toplamı 15 dakikalık zaman adımlarına orantılı olarak, olay uygulanmadan önceki her bir zaman adımın hacminde, dağıtılır. Bu yüzden, gün içi ya da saat için kalıp korunur.

    Ağır basan bir örtüşmeye ait olay aynı türden başka bir olayla çakıştığında, ikisi de farklı örtüşmelere ait olsalar da hesaplanamaz. Ancak, çarpımsal örtüşmelerin olayları ile çakışabilir.

Olay Etkisini Dağıtma

Her olay adımının etkisini belirleyecek üç yol vardır ki bunlar her iki örtüşme türüne uygulanabilir:

  1. Başlangıç-bitişe göre—Bir bindirme dağıtımının etkisi belirtilen başlangıç ve bitiş etkisi değerlerine göre belirlenir. Her olay adımı için aynı miktarda olmak üzere, başlangıç değerinden bitiş değerine kadar etki yavaş yavaş değiştirilir. Örneğin, eğer başlangıç değeri 100 ve bitiş değeri 200 ise ve altı günlük uzunluğa sahip örtüşme günlükse, o zaman birinci günde etki 100, ikinci günde 120 daha sonra 140, 160, 180 ve son olarak sonuncu olan altıncı günde 200 olacaktır.
  2. Tüm ayrıntılı dağıtımı koruyarak—Bindirme her bir olay-adımı ayrı kaydeder. Ya Önceden hesaplanır, ya kullanıcı tarafından girilir veya ikisi de yapılır.
  3. Her zaman öngörü sırasında hesaplayarak (her zaman hesaplanan)—Bindirmenin etkisi her zaman öngörü sırasında hesaplanır. Başarılı bir hesaplama için, geçmiş dönemin aynı örtüşmede bulunan bir veya daha fazla olayı kapsaması gerekir. Örtüşmenin etkisi, geçmiş verisine göre tahmin çözümü ile belirlenir ve tahminde kullanılır.

Geçmişe Ait Verileri Yoksayma

Bir bindirme türü altındaki herhangi bir olay, Geçmişe ait veri aralık verisinin olaylar kapsamında olup olmadığını belirten Geçmişe Ait Veri işaret kümesine sahip olabilir, ve hacim tahmini ya da bindirme etkisi hesabında kullanılır (bkz. Bindirme Etkisini Hesaplama).

Eğer bir olay Geçmiş Veriyi Yoksay bayrak setine sahip değilse, olayın kapsadığı veri tahmin yapmakta kullanılır.

Olay tarafından etkilenen geçmiş verisine, yoksayılmasından veya kullanılmasından başka ilave bir işlem yoktur.

Örtüşme Etkisinin Hesaplanması

Bir örtüşmenin etkisi, geçmişe ait veriyi incelemekle belirlenir ve tahmin çözümü (algoritma) ile halledilir. Hesaplanacak bir veya daha fazla örtüşme olayı içeren Algoritma geçmiş verisine ait dönemi inceler.

Örtüşmeler, hacim tahmini başlamadan önce veya hacim tahmini esnasında önceden hesaplanırlar (Bkz. Olay Etkisini Dağıtma). Aynı geçmiş verisi sağlanır ve aynı yöntem kullanılırsa, sonuçlar tamamen aynı olacaktır.

Çarpımsal bindirmeler, belirli geçmişe ait verideki bindirmenin her olayında, mevsimsel bileşenin (yıllık, günlük ya da gün içi) olayın etkisinden ayrılması ile hesaplanır. Daha sonra, etki olay gücüne bölünerek ortalaması bulunur. Tahmin aralığında, etki bir olaya uygulandığında, ilgili olayın gücü ile çarpılır.

Ağır Basan Örtüşmeler'de, bütün olay döneminin toplamındaki her olay adımına ait yüzde her olay için hesaplanır ve ortalaması alınır.

Örneğin, 3 gün uzunluğunda olan günlük bir örtüşmede geçmiş dönemin iki olayı var. Birinci olayın günleri 150, 200, 150 (sırasıyla toplamın %30, %40 ve %30'u),ikinci olayın günleri 150, 150, 200 (sırasıyla toplamın %30, %30 ve %40'ı). Her olay adımın (bu durumda, bir gün) ortalaması tek tek alınmış ve örtüşme sırasıyla %30, %35, %35 olarak hesaplanmıştır.

Bu sayfa son olarak Kasım 23, 2016 tarihinde ve 19.57 saatinde düzenlenmiştir.
Comments or questions about this documentation? Contact us for support!